Elon Musk, Tesla Hisse’sinde Çok Az Söz Sahibi Olduğunu İfade Etti

Hasan

Member
Elon Musk Çarşamba günü Tesla yönetim kurulu üyeleri arasında kendisine milyarlarca dolarlık hisse senedi opsiyonu veren ve onu dünyanın en zengin insanı yapmasına yardımcı olan 2018 hisse paketiyle ilgili tartışmalara katılmadığını ifade etti.

Del., Wilmington’daki bir mahkeme salonunda konuşan Bay Musk, elektrikli otomobil şirketinin yönetim kurulunun, emirlerini yerine getiren arkadaşları ve ona yakın diğer insanlarla dolu olduğu yönündeki bir hissedar davasındaki suçlamaları geri çevirdi.

Tesla’yı yönetmeye “tamamen odaklanmıştım” dedi.

Bay Musk’ın ifade verdiği dava, şirket belirli gelir, kar ve hisse fiyatı kazanç hedeflerini karşıladığı sürece Bay Musk’a yaklaşık 50 milyar dolarlık Tesla hissesi alma hakkı veren hisse senedi opsiyonları veren bir tazminat paketine odaklanıyor. Anlaşma, hayata geçirildiğinde türünün en büyüklerinden biriydi ve diğer birçok şirket yönetim kurulu tarafından üst düzey yöneticileri ödüllendirmek için kullanılan bir şablon haline geldi.

Mahkeme belgelerinde, davayı açan hissedar Richard Tornetta’nın avukatları, Bay Musk’ın 2017 gibi erken bir tarihte, hisse paketini hazırlamak için bir yönetim kurulu üyesiyle birlikte çalıştığını iddia ediyor.

Tanık kürsüsünde Bay Musk, Tesla’da zaten sahip olduğu hisselerin – şirketin yaklaşık yüzde 22’si – yeterince teşvik edici olduğu iddialarını da zımnen çürüttü. Şirketin ilk toplu pazar arabası olan Model 3’ün üretimini hızlandırmak için varoluşsal bir mücadelenin ortasında, Tesla’dan ayrılmayı düşündüğünü söyledi.

Musk, “Şirketi benim mi yoksa başka birinin mi yöneteceğine karar vermemiz gereken bir dönüm noktasındaydık” dedi. “CEO olmak istemedim”

Bay Musk ve Tesla yöneticilerinin avukatları davayı reddetmek için bir dilekçe verdiler, ancak 2019’da başka bir Delaware yargıcı davanın çoğunun devam etmesine izin verdi.

Dava, Delaware Chancery Mahkemesi Şansölyesi Kathaleen McCormick’in huzurunda görülüyor. Ayrıca, Twitter’ın Temmuz ayında Bay Musk’a karşı, geri adım atmaya çalıştığı sosyal medya şirketini satın almaya zorlamak için açtığı kısa davaya da başkanlık etti. Bay Musk, bu anlaşmayı Ekim ayında bitirdi.

2018 anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra Tesla hissesi keskin bir şekilde yükselmeye başladı ve yaklaşık 21 dolardan Kasım 2021’de yaklaşık 410 dolara yükseldi. O zamandan beri yaklaşık yüzde 50 düştü ve şu anda 190 dolar civarında işlem görüyor.