Giorgetti'nin söylediği gibi ESM durdu

Hasan

Member
Avro Bölgesi ortaklarının İtalya'ya ESM reformunu onaylaması yönündeki 'baskısına' yanıt Milano'dan açıkça geldi. Lig Sekreteri Matteo Salvini şunları söyledi: İtalya reformu “asla” onaylamayacakBirinci Sayıyla müzakere edildi ve İkinci Sayıyla imzalandı, Birliğin “Avrupa'nın çılgınlığı” olarak değerlendirdiği reform. Lüksemburg'da henüz anlayamayanlar için ise şunları ekledi: “Eğer onaylarlarsa. ESM'ye ihtiyacımız yok.”

Salvini'nin sözleri, ihtiyaç duyulması halinde Lüksemburg'daki Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti'nin Perşembe günü ESM yönetim kurulundaki meslektaşlarına açıkladığı şeyi doğruladı: İtalyan Parlamentosu'nda reforma oy verecek “çoğunluk yok”. Giorgetti, Meclis'te onayın reddedilmesinden tam altı ay sonra, ESM yönetim kurulundaki bakan arkadaşları tarafından ülkemizin ne yapmayı planladığını bir kez daha açıklamak üzere çağrıldı. Giorgetti her seferinde aynı şeyi açıklamak zorunda kalıyor. 21 Aralık 2023'te Daire'nin onayı reddettiği tarihte açıkça görüldüğü gibi, Parlamento'da bunu onaylayacak “çoğunluk” yok.

Bakan, “Yeni olan,” diye açıkladı ESM müdürü Pierre Gramegna, “ilk kez bazı düşünceler ortaya attı, aynı zamanda her zaman yaptığımız eleştirileri de kabul ederek mekanizmayı değiştirmeye ve onu daha iyi bir noktaya getirmeye çalıştı. Örneğin savunma konulu bir Avrupa egemen fonu gibi bir kullanım, belki de tek tek ulusal devletlerin ulusal düzeyde borçlanmak veya harcamak zorunda kalmasını önlemek.”

Ancak Ekonomi Bakanı, bunun “neredeyse yarım yamalak bir tartışma olduğu konusunda uyardı. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, neredeyse tüm ülkelerden, özellikle de Kuzey ülkelerinden gelen birçok direnişle karşılaştı”. Böyle belirsiz bir beklentiyle karşı karşıya kalındığında çoğunluk partilerini ikna etmek zordur. Bu nedenle Giorgetti şunu açıkladı: İtalya'da ESM reformunun onaylanması “kısa vadede imkansızdır. Uzun vadede ise duruma bağlıdır”“. Lüksemburg merkezli mekanizma “değişirse, gelişirse, niteliği değişirse ve nasıl değişir. Biz bunu her zaman istedik: Bin bir zorluğun ortasında tartışma daha yeni başladı.” Ancak Lüksemburg'da önce reformun onaylanmasını istiyorlar. Ancak o zaman olası yeni araçlardan bahsetmek mümkün olacak. “Bu açık. Giorgetti'nin gözlemine göre, ilk önce onay onay gerektiriyorsa, bu büyük ölçüde uygulanamaz hale gelir. Bir süredir içinde bulunduğumuz bir tartışma bu. Dürüst olmak gerekirse, Perşembe günkü tartışmadan bana öyle geliyor ki, ESM'nin hedeflerini gözden geçirme taahhüdünde bulunmaktan hala çok uzaktayız.

Aslında Giorgetti şunu gözlemledi: “Çok tutarlı bir cephe var, Avrupa kuralları hakkında zaten bildiğimiz, ESM'nin doğasını değiştirmeye kesinlikle karşı olan olağan çok tutarlı bir cephe.” Kısa vadede kesinlikle değişmeyecek.” Giorgetti, İtalyan hükümetinin, geçen Pazartesi gayrı resmi Avrupa Konseyi'nde Başbakan Giorgia Meloni'nin üst düzey pozisyonlarla ilgili müzakerelere katılmaması nedeniyle siyasi önyargıların kurbanı olduğuna inandığını açıkça belirtti: Ursula üçlüsü der Leyen-Antonio Costa-Kaja Kallas, Avrupa Konseyi'ndeki üç çoğunluk partisinden (EPP, PSE ve Liberaller) delegeler tarafından ayrı ayrı müzakere edildikten sonra liderler masasına oturdu.

Ve valiler konseyinde, “Sadece şunu söyledim – Giorgetti açıkladı – şu anda ESM'nin onaylanması konusunun gündeme getirilmesinin bana yaraya tuz basmak gibi göründüğünü ve bu nedenle uygunsuz olduğunu” belirtti. Bu nedenle, Eurogroup başkanı Paschal Donohoe ve ESM direktörü Pierre Gramegna'nın ortak ve yorulmak bilmez baskıları, İtalya'da reformu onaylamanın imkansızlığıyla karşı karşıya kaldı. İtalyan Parlamentosu, Meloni hükümetinin başlangıcından beri devam ediyor, bu nedenle Bakan Giorgetti “çıkış yok” dedi.

Ayrıca okuyun