İşkembe Çorbası

SULTAN

Mod
Global Mod
İşkembe Çorbası Tanımı İçin Materyaller

• 1 kg işkembe
  • 2 kg su (10 bardak)
  • 4-5 adet defne yaprağı
  • 3-4 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi;

• 2 çorba kaşığı un
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt yahut yarım su bardağı yoğurt
Servis için;

• Sarımsak, sirke
Üzerine;

• Sıvıyağ
  • Kırmızı toz biber
İşkembe Çorbası Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

1. Ben kasaptan hazır temizlenmiş işkembe alıyorum. Şayet temizlenmemiş işkembe ile yapacaksanız, kaynamış suya batırıp, bıçakla kazıyarak temizleyebilirsiniz. Temizledikten daha sonra sirkeli suda biraz bekletiniz.
  2. Temizlenmiş işkembeler, bir el büyüklüğünde olacak biçimde modüllere ayrılır.
  3. İşkembeleri birinci pişirme evresinde, tencerede hayli uzun müddette pişeceği için düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. Modüllere ayrılmış olan işkembeler düdüklüye koyulur. Üzerine suyu ve defne yaprakları koyulur. Düdüklü kapatılır ve pişirmeye alınır.
  4. Düdüklü kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan daha sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz.
  5. Pişen işkembeler, düdüklüden çıkarılıp, kesme şeker büyüklüğünde kare kare doğranır.
  6. Kare doğranmış işkembeler, birebir düdüklüde o piştiği suyun içine koyulur. Düdüklünün kapağı kapatılmadan ocağa koyulur, tuzu eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
  7. Terbiyesi için un, limon suyu, yumurta ve süt/yoğurt daima birlikte düzgünce çırpılır. Unun topak kalmaması gerekmektedir. Materyaller homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.
  8. Ocaktaki kaynayan sudan, homojen haline getirdiğimiz terbiyenin içine 1-2 kepçe alınır ve karıştırılır.
  9. daha sonra kaynayan işkembeyi karıştırarak içine yavaş yavaş terbiyesi ek edilir. Ama bu esnada karıştırmayı hiç ihmal etmeyin, aksi biçimde çorbanız kesilir ve hoş olmaz.
  10. Kaynayana kadar bu türlü karıştırılır.
  11. Kaynadıktan daha sonra, 10-12 dk pişirilir ve çorbanın altı kapatılır.
  12. Bir sarımsak dövücünün içine sarımsak ve biraz tuz atılarak sarımsaklar dövülür.
  13. Bir sos tavasında, yarım çay bardağı sıvı yağ kızdırılır, içine 2-3 tatlı kaşığı kırmızı toz biber atılarak sos yapılır.
  14. Hazır olan çorbamızı kaseye aldıktan daha sonra üzerine sarımsak, sirke ve hazırlanmış toz biberli sostan konularak servis yapılır.
İşkembe Çorbası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı