K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik

SULTAN

Mod
Global Mod
K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tanımı İçin Gereçler

• 2 kg tirşik (halk içinde yılan otu, gavur pancarı da deniliyor)
  • 1 kase dövme( iri bulgur)
  • 1 kase nohut
  • 1 yemek tabağı tarhana
  • 1 su bardağı kadar yemeklik bulgur yada köftelik simit
  • 1 litre yoğurt
  • Sıcak su
  • Un
  • Tuz
K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

1. Tirşik güzelce temizlenip yıkanır fazla suyu alınır ,eldiven giyip ince ince doğranır. (eldiven giyme niçinimiz zehirli bi ottur eli dürtüp kaşındırıp yakıyor)
  2. 10 kg tencereye tirşiği ,dövmeyi ,tarhanayı ,bulguru ,nohutu ,yoğurdu ekliyoruz.
  3. Sıcak suyu da üstünü bastıracak kadar ekleyip üzerini kapatacak kadar un ekliyoruz .
  4. Kapağını kapatıp meskenin en sıcak yerine sarıp sarmalıyoruz .Üşüyen birini örter üzere yoksa mayalanması hoş olmaz.
  5. Ben akşam 21:30 üzere kapattım sabah 11 üzere ocağa alıp yaklaşık 3 buçuk saat pişirdim.
  6. Kaynayana kadar daima karıştırınız kaynamaya başladıktan daha sonra altını kısıp orta ara karıştırın ki tabanına tutmasın.
  7. Suyu azaldıkça su ekleyerek pişirin. Siz materyallerin pişme durumuna bakılırsa 2buçuk-3buçuk saat üzere denetim ediniz.
Notlar;

Tirşik zehirli bir ot olduğu için epey hassas bi cildiniz var ise eldivenle kullanıp doğrayınız yoksada eldivensiz doğrarsanız da korkacak bi durum olmuyor biraz fazla yakıyor lakin 1geceye kadar geçiyor.

Tirşiği ekşi seviyorsanız mayalanmasını o kadar uzun tutarsınız ekşi sevmiyorum derseniz 9-10saat de kâfi.

Tirşiğin bu kadar uzun saatte pişme niçini otun zehirini öldürmesi içindir. Ortada denetim ederek boğazını yakıp gıdıklıyor mu diye bakabilirsiniz gıdıklamıyorsa pişmiş demektir. ????.

Birfazlaca hastalığa şifa olan tirşik bitkisi yöreye göre ismi değişse de daha epey “andırın doktoru” olarak bilinmektedir. Akdeniz bölgesine ilişkin bir bitki olsa da Kahramanmaraş, gaziantep, adana vilayetlerinde de çorbası sıkça tüketilir. Çok fazla bilinmeyen bu besinin sıhhatimiz üzerinden kıymetli tesirleri vardır. Yılda 7 defa tüketildiğinde ise binbir türlü hastalıktan koruduğu söylenir. ♡♡.

K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tanımı Fotoğraflı Yapılışı