“STEM'de daha fazla kadın GSYİH'yi artırıyor. Hükümetin öncelikleri arasında”

Hasan

Member
Kadınların üst pozisyonlara ulaşmasını engelleyen “cam tavan” kırıldı. Hala yapılması gereken bir şeyler olsa bile elimizde bazı harika işaretler var: Örneğin Milano Politeknik Okulu'nun ilki gerçekleşti. Üniversitenin 160 yıllık tarihinde kadın rektör Donatella Sciuto, “tıpkı Milan Bicocca Üniversitesi'nde olduğu gibi, 2013'ten 2019'a kadar aynı üniversiteyi yöneten Maria Cristina Messa'dan sonra Giovanna Iannantuoni adında bir rektörümüz daha var. Iannantuoni” aynı zamanda İtalyan Rektörler Crui Konferansı'nın da başında. Yani bugün Milano'da iki rektör var”, İtalya'da 11. Bracco Vakfı başkanı Diana Bracco, bugün Milano Politeknik Üniversitesi'nde araştırmacılar ve yeni nesiller arasında bir tartışma günü olan 'Kök Boşluğuna Dikkat Edin – Birlikte' etkinliğinin oturum aralarında “Çok da az değil” diyor. lise öğrencileri. Girişime, Bracco Vakfı'nın 150 lise öğrencisiyle (Monza'daki Nanni Valentini Sanat Lisesi, Merate'deki F. Viganò Teknik Enstitüsü, Milano'daki Itsos Albe Steiner ve Vimercate'deki Einstein Enstitüsü) oluşturduğu bir sergi-manifesto eşlik ediyor.

Bugünün teması: STEM sektörlerine (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) eşit erişim. Bunu mümkün olduğu kadar çok insana yaymak da Bracco için Hükümetin öncelikleri arasında yer almalıdır. Bu konuyu konuşma fırsatı, Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü'dür (dün, 11 Şubat'ta kutlanmıştır). Kariyerinde cam tavanları aşan girişimci, üniversitelerin zirvesindeki kadınlar örneğine dönüyor: “Onlar çok derin karakterlere sahip, bilimsel açıdan çok gelişmiş, aynı zamanda organize olma ve organize etme yeteneğine sahipler. Yapıları hedeflere doğru itecek kalite. Bunlardan biri kadın ve erkekleri eşitlemek. Kadınların katılımının bilimi ve dolayısıyla ülkenin GSYİH'sını artırabileceğine inanıyoruz”, diye vurguluyor Adnkronos Salute'a. Bracco'nun bilimde ilerlemek isteyen kızlara mesajı var mı? “Korkmamalarını söylüyorum. Bazı konuları ele almak için lise hazırlığı her zaman en iyisi olmasa da bu alanlara korkmadan girmek. Kadınların da pek çok yeteneği var. Zeki bir kadın şüphesiz yolunu bulabilir.”

Herkes ve özellikle kadınlar için STEM'e erişimi genişletmek için ortak eylemin öneminin altını çizen girişimcinin cesaret ve kararlılığa daveti. Misyonun “aileleri, okulları, toplumu, işletmeleri” içermesi gerekir. Bracco şu sonuca varıyor: “Hükümetin önündeki en büyük sorunlardan biri de bu.” Çünkü Hükümet daha üretken olmamız gerektiğini söylüyor ve bu doğru. Ancak üretkenliği artırmak için daha fazla insanın çalışmasını sağlamalıyız. Nerede? Disiplinlerde. GSYİH'ya daha büyük bir getiri ile bağlantılı, dolayısıyla Stem'de. Gördüğünüz gibi bu teşvik edilmesi gereken bir verimli döngüdür”.

VERİLER VE GÖRÜŞLER – Fakat bugün durum nedir? Uzmanlar, bazı olumlu işaretlere rağmen bilimde kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin erişilebilirlik, tanınma ve üst pozisyonlarda bulunma açısından hala kritik bir konu olduğunu vurguluyor. Veriler şunu gösteriyor: İstatistiksel olarak, ulusal düzeyde kadınlar, örneğin Mühendislik mezunlarının yalnızca %26,6'sını (kaynak Ulusal Mühendisler Konseyi'nin 2023 Raporu) ve Bilgisayar Bilimleri ve BİT teknolojileri mezunlarının %40,9'unu oluşturuyor (kaynak) Almalaurea).

“Bilimsel keşiflere ancak farklı fikirlerle katma değer kazandırabileceğimizin anlaşılması gerekiyor. Bu aynı zamanda seçim yapmakta özgür olması gereken kızlar için de geçerli. Çoğu zaman bu neredeyse daha yaşlı nesillerle bir çatışma oluyor. Belki bazen Ailem bu yola pek elverişli olmayabilir. Ben kendi adıma sorun yaşamadığım için şanslıydım. Elektronik mühendisliğini seçtim, kadınların çok az temsil edildiği bir alan olan elektronik alanında okudum ve araştırma yaptım”, Milano Politeknik Rektörü, 'Kök Boşluğuna Dikkat Edin – Birlikte' etkinliği kapsamında bugün üniversitede bulunan gençlere açıklamalarda bulundu.

“Araştırma sektörümde neredeyse her zaman tek kadın oldum. Neredeyse dünyada – altını çizdi Sciuto – Ve bu nedenle bunun kolay olmadığını çok iyi biliyorum, ancak aynı zamanda katkıda bulunabileceğimizi ve başkalarının bunu anlamasını sağlayabileceğimizi de biliyorum. aynı değere ve aynı yapma yeteneğine sahip olmalıyız. Yeteneklerimizin ve ilgi alanlarımızın neler olabileceğini bilgi ve eleştirel bir ruhla değerlendirmeliyiz”, rektör tarafından başlatılan mesajdır. “Mühendisin temsili standardı olan tek heteroseksüel beyaz adamla homologe olmayan, farklı özelliklere sahip insanlara sahip olmak ne kadar önemli? Tam da durum artık böyle olmadığından ve bu şekilde olmaması gerektiğinden, değer bilimin gelişmesini sağlayabilecek katkıların çeşitliliği anlaşılmalıdır”. “Bu güne diyalog damgasını vurdu. Baskı ve kapatmaya karşı diyalog – rektör şunu tekrarlamak istedi: Bilimsel disiplinleri incelemenin ne gibi bir etkisi olabilir? Kelimelerin ve sembollerin gücüne, toplumun topluma sağlayabileceği modellere güçlü bir şekilde inanıyorum. genç nesiller”.

Bugün şöyle devam etti, “Üniversite gibi okulun da bir büyüme ve kültür alanı olduğunu yinelemek için buradayız. Kapılarımız açık”. Politeknik rektörü “olumlu modeller” arasında “araştırmacılar”dan bahsediyor. Deneysel Fizik doçenti Margherita Maiuri gibi; Endüstriyel biyomühendislik araştırmacısı Paola Occhetta ve kimya tesisleri doçenti Gianvito Vilè, hikayelerini bugün Politeknik'te misafir olan öğrencilerle paylaştı. Üçünün de yurt dışında deneyimleri oldu ve Milano'ya döndüler, üçü de büyük hayaller kurdular ve zorluklarla ve ödüllerle dolu yollardan geçerek hedeflerine ulaşmayı başardılar.